2009. október 5., hétfő

Kisautógyártás Magyarországon Anno - Metal Play Mobil

A Metal Play Mobil névvel fémjelzett termékeket elvileg papiron ugyanaz a kisipari cég gyártotta, mint a Hobby-Cars Modell kisautókat. Azonban az akkori "maszek" viszonyok megjelenése miatt számos esetben változott a termékeken a gyártó neve és telephelye egyaránt. (Pld. Koncsik Pálné 2151 Fót Komszomol u 23 később Rév u. 27; Szadlis Henrik 2151 Fót Komszomol u 23) Alapvetően elmondható, hogy ezek a termékek nem kizárólag egy gyártótól vagy gyárból kerültek ki, mivel sok esetben a már más által gyártott, már illegális másolatot másolták tovább (lásd. Planet Scout). A gyártástechnológiai folyamatokat sok esetben más és más kisebb különálló kisipari szövetkezet, vállalat és GMK végezte. Ilyen bedolgozó volt a Polycolor Vállalat (Csepel Művek iparterület) és a Fővárosi Kézműipari Vállalat Műanyagfeldolgozó Gyáregység (Budapest VIII. Csepreghy u 2-4) is. A termékek készre szerelése aztán a Csepel Művek Egyedi Gépgyár Vállalatnál bérelt műhelyben (Csepel Művek iparterület) fejeződött be. Innen a gyártóval kötött szerződés alapján a MAHIR - Dohány és Ajándékbolt Vállalat részére kerültek kiszállításra. A kisautókat aztán a Belkereskedelmi Szállítási Vállalat szállította el az ország majd minden pontjára. Ekkoriban az ország minden szegletében volt a MAHIR-nak trafikja, kirendeltsége így ez nagymértékben segítette a kisautók terjesztését. A Metal Play Mobil termékpalettája körülbelül megegyezett az egy időben forgalmazott Metalcar termékekkel, viszont a minőségük sokszor alulmúlta azt. Kasznijuk és egyes esetekben alvázuk is festett műanyag volt. Ennek függvényében nem meglepő, hogy manapság egyes példányokból nehéz elfogadható állapotú példányt találni.

A Metal-Play-Mobil kisautói:

  • BMW 3.0 CSL Matchbox
  • Car Transporter Matchbox
  • Caravan Matchbox
  • Chevy Stepside Pickup Corgi
  • Datsun 126X Matchbox
  • De Tomaso Pantera Matchbox
  • Fiat X1/9 Torino Corgi
  • Fire Chief Car Matchbox
  • Freeway Gas Tanker Matchbox
  • Hellraiser Matchbox
  • Leyland Articulated Tanker Matchbox
  • Lotus Super 7 S4 Matchbox
  • Mazda RX7 Matchbox
  • Mercedes Benz 450SL Matchbox
  • Hot Wheels Police Corgi
  • Planet Scout Matchbox
  • S-2 Bucanner Jet
  • Swing Wing F-14 Matchbox
  • Vauxhal Guildsman Matchbox


A BMW 3.0 CSL Matchbox másolata. Az egyszerűsítés végett az ajtaja nem nyitható és a belső tere sincsen kidolgozva. (saját kép, www.vatera.hu)







Car Transporter Matchbox (saját kép)



Caravan Matchbox - Kivitelezése megegyezik az eredetivel, csak a műanyag sorjásabb az átlagnál. pld. az ajtó nyitó pecek elégge amorf.  Jól megfigyelhetők az eltérő színű ajtók és belterek. Összehasonlítva a Matchbox termékével szinte 100%-os a hasonlóság (saját kép)


Datsun 126X Matchbox - A Hobby Cars Datsunjával megegyező kivitelű, azonban ajtaja nincsen és a kasznija is műanyag. (Sam.Joe, Porsche)






De Tomaso Pantera Matchbox - A "megszokott" műanyag kaszni, fém alj párosítás. (Breki Finnország, saját kép)


Fiat X1/9 Torino Corgi - Még az eredeti "Corgi" nevet is ráírták a lekoppintott modellre. (saját kép, Breki finnország)




  Fire Chief Car Matchbox - Ismét műanyag kaszni, "belsőségek" nélkül (www.matchboxmania.de, saját kép, Breki Finnország)




Freeway Gas Tanker Matchbox - Teljesen eltérőek a vontató és a vontatmány kerekei. Leyland Articulated Tanker Matchbox - Mint az előző tanker ez is műanyag/fém részekből áll. A kerekek itt is különbözőek. (saját kép, www.matchboxmania.de)


Hellraiser Matchbox - Sajnos nagyrészben műanyag (www.matchboxmania.de, Breki Finnország, saját kép)




 
Lotus Super 7 S4 Matchbox - Valószínű, hogy a Hobby-Cars hasonló termékét másolták le, ezért 99%-ban megegyezik vele. (saját kép)





 Mazda RX7 Matchbox - Elég jó a kidolgozása. Az ajtajai nyithatóak és még jól rugózik is. (saját kép, Breki Finnország)


Mercedes Benz 450SL Matchbox - A képeken nem látszik, de nagyon jó minőségü a koppintás. Létezett műanyag és fém vonóhorgos, illetve vonóhorog nélküli változata is. (saját kép, Breki Finnország)




Planet Scout Matchbox - Nem összekeverendő a Hobby-Cars hasonló modelljável, mivel ennek kasznija műanyag és rendelkezik vonóhoroggal. (saját kép)



S 2 Buccaneer Jet (saját kép)

Swing Wing F-14 Matchbox (saját kép)


Vauxhal Guildsman Matchbox - A típusa a gyengébbek kedvéért a motorháztetőre is fel van írva.(www.matchboxmania.de)



 
Caravan twin packek - Elég vad összeállításban. (saját kép, www.matchboxmania.de, Breki Finnország)

A Twin packek csúcsa. Tréler Caravan alvázon. (Breki Finnország)





Egy korábbi Hot Wheels Police autóról mintázták - Az alja megegyezik a Chevy pickupéval. Az első és hátsó kerekei nem egyformák. (saját kép)


Chevy Stepside Pickup Corgi - Az aljuk teljesen műanyag. Cserélhető és egyben csereszabatos is egyéb modellekkel. pld: Mercury Police (saját kép)


A Pick-Up-hoz létezett Big-foot alváz is. (Breki Finnország, saját kép)





 Ismeretlen Dragster modell (Breki Finnország, saját kép)


Hot wheels koppintás egy az egyben (saját kép)

 
Burago kulcstartók hazai másolata Metal Playmobil kivitelben (saját kép)




Előző rész: Hobby-Cars Következő rész: Metalbox + "No-name"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése